Svenska Labradoodleklubben vill välkomna alla uppfödare av Labradoodle att ansluta sig, oavsett om du har en väl etablerad uppfödning eller om du just börjat planera för din första kull.
AVELSETIK
Det ska för SLKs anslutna uppfödare vara av högsta prioritet att föda upp friska hundar med god mentalitet. Detta ska ha absolut prioritet framför andra drag. En Labradoodle ska vara socialt tillgänglig och inte vara omotiverat rädd, skygg eller reserverad i möte med nya människor och/eller i ny miljö.
En avelhund ska väljas ut och utvärderas med stor eftertanke och noggrannhet. En av Svenska Labradoodlesklubbens kärnfrågor är att låta rasen utvecklas mot viss exteriör homogenitet utan utställning eller inavel. Istället ska hälsa och mentalitet vara i absolut fokus, samtidigt som man ska också avla för en icke fällande ull- eller fleecepäls och exteriört fullgoda hundar.
Som uppfödare förväntas man göra sitt yttersta för att minska risken att det föds sjuka hundar. Trots detta kan man bara förväntas minska sannolikheten att det föds sjuka hundar, och varken förväntas eller kan garantera avkommans hälsa.
Hundaveln ska bedrivas på ett sådant sätt att det främjar både tikens och avkommans hälsa och välbefinnande. Varje medlem som upplåter sin hund till avel ska vara väl förtrogen med SLKs avelspolicy samt med rasens standard, registreringsregler och rasspecifika hälsoprogram, samt aktuella bestämmelser i djurskyddslagstiftningen. Uppfödningen ska ske kvalitetsmedvetet och med stort ansvar. Det krävs av varje medlem i SLK-organisationen att till avel endast använda hundar som har ett gott och för rasen typiskt temperament och som inte har sjukdom av genetisk karraktär.
Hundar som uppvisar beteendestörning i form av rädslereaktioner eller aggressivt beteende i oprovocerade eller för hunden vardagliga situationer ska inte användas i avel. Som uppfödare ska man endast genomföra parningskombination som utifrån tillgänglig information inte ökar risken för allvarlig sjukdom/funktionshinder eller beteendestörning hos avkomman. Ägare, eller den som innehar avelsrätten, till såväl avelstik som avelshane ska följa SLKs avelspolicy.
Avelsbegränsning Svenska Labradoodleklubben är en rasklubb för de uppfödare som förstår syftet med, och delar klubbens syn på, avelsbegränsning. Detta är någon man som uppfödare ställer sig bakom genom beslutet att ansluta sig till SLK. Detta är ett tillvägagångssätt som används frekvent i flera andra länder, oavsett ras, och SLK bedömer det som absolut nödvändigt för att bibehålla Labradoodlens mentala och fysiska sundhet och fortsätta låta den utvecklas mot homogenitet.
Inavel/linjeavel: SLK anser att bibehållandet av Labradoodlens generellt mycket låga inavelsgrad är en viktig faktor för rasens fortsatta utveckling. Klubben anser att det är av största vikt att bibehålla den genetiska variationen, men då Labradoodlen huvudsakligen härstammar från numerärt mycket stora raser finns en närmast unik möjlighet att ta fram nya linjer. Arbetet med att ta fram nya linjer genomförs på ett mycket bra sätt av uppfödare i hela världen och SLK uppmuntrar i första hand att ta tillvara på deras gedigna arbete genom import av nytt blod framför att använda svenska renrasiga individer av godkänd föräldraras. Rastypiska Labradoodles av tidig generation kan med fördel tas i avel om det är för det specifika syftet att ta fram nya avelshundar och linjer.
SLK rekommenderar att man ska sträva efter inavelsgrad under 3%. Det är inte tillåtet att para två hundar som hos avkomman ger högre inavelsgrad än 6.25% räknat på 6 generationer. Verktyg för att räkna ut inavel finns tillgänglig här på hemsidan för inloggade uppfödarmedlemmar. Bibehållandet av hundarnas naturlig fortplantningsförmåga: Anslutna uppfödare ska till avel endast använda tik eller hane som inte bedöms ha nedsatt könsdrift eller oförmåga till normal parning, dräktighet, valpning och digivning.
Vård av den dräktiga tiken Dräktig tik får inte transporteras i strid mot gällande föreskrifter utfärdade av Jordbruksverket och var uppfödare förväntas göra sitt yttersta för att säkerställa hennes fysiska och psykiska välbefinnande. Vård av valpar Uppfödare ska se till att valpar före försäljning har en miljö som gynnar den fysiska och mentala utvecklingen. De ska också få en god socialisering med såväl människa som hund. Det är inte tillåtet att skilja valp från moder, annat än mycket tillfälligt, före valpen uppnått 8 veckors ålder. Valpar ska levereras tidigast vid 8 veckors ålder samt vara ID-märkta och veterinärbesiktigade. Återköpsgaranti Att vara uppfödare är ett ansvar som sträcker sig över hela hundens liv. Därför ska anslutna uppfödare inom rimliga gränser vara beredd att köpa tillbaka sålda hundar. Det är en stark rekommendation att uppfödaren genom hela hundens liv står beredd att köpa tillbaka såld hund oavsett anledning, undantaget sjukdom eller skada hos hunden. Träningsmetoder och filosofi Uppfödare ska uteslutande rekommendera och använda träningsmetoder som enligt modern forskning visat sig vara etiska och verksamma. Rekommendation och användning av dominansbaserade och/eller våldsamma metoder får ej förekomma.
Labradoodle vid allergi Det är inte ovanligt att personer med konstaterad allergi mot hund generellt tål Labradoodles bättre än många andra hundraser. Det är ändå viktigt att SLKs uppfödare inte missvisande marknadsför rasen som “allergivänlig”, “allergenfri” eller “allergihund”. En hund, oavsett ras, kan bara kallas “lågallergen” om det genom test på saliv och päls konstaterats att den specifika individen faktiskt har låga nivåer av allergener.